2012. december 12., szerda

Randierőszak - vagy "szerelmeskedés"?


A Class FM rádió "Morning Show" című műsorában elhangzottak miatt beadvánnyal fordult a Médiahatósághoz a KERET Koalíció egyik szervezetének munkatársa
_________________________________

Címzett: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (1525 Budapest Pf. 75.)
Tárgy: kérelem hatósági eljárás megindítására
 
Tisztelt Hatóság!
 Alulírott, (név, lakcím) kérelemmel fordulok a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz hatósági eljárás megindítása iránt, a Class FM rádió „Morning Show” c. műsorában 2012. december 4. (kedd) reggel 8.15 és 8.30 között elhangzott tartalom miatt.  
A szóban forgó hanganyag jelenleg elérhető a rádióműsor honlapján; a 10. percnél kezdődik a kifogásolt rész: 


Az elhangzottak saját készítésű átirata az alábbi:

„Van egy nagyon jó trükkje, fölviszed a lányt a Kispolskival, ő ül az anyósülésen, vagy te ülsz az anyósülésen, ő ül a vezetőülésen. Megmondod, hogy szálljon ki, kiszáll, nézzen be az ablakon, benéz az ablakon, gyorsan [nevetés] feltekered az ablakot. [egy másik hang:] Kimászol a másik oldalon… [nevetés] Kimászol a másik oldalon. [nevetés] [a nő hangját utánozva:] »Engedj el, engedj el, ez még csak az első randink!« [nevetés] Kimászol, gyorsan mögé kerülsz  [a nő hangját utánozva:] »Engedj el, engedj el, beszorultam!« És abba a pillanatba ott vagy. Kicsit hatásos első randi, érted. És amikor megcsináltad [?], letekered az ablakot a Kispolskiban, beültök, és mentek haza. [egy másik hang:] Mehetsz bébi. Nem jobb ez, mint vezetés közben? [egy másik hang:] És aztán nagyon csodálkozik, mikor szemből jelensz meg virágokkal a kezedben. Elvoltam az erdőben, találtam neked ibolyát. [nevetés] Hát te? [a nő hangját utánozva:] »Én még mindig itt vagyok beszorulva. Engedj ki, engedj ki!« [nevetés]

Az általam kifogásolt tartalom megítélésem szerint sérti a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény következő rendelkezéseit:
– 17. § (1) „A médiatartalom nem lehet alkalmas valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére.” – A kifogásolt, szexuális erőszak elkövetésére tréfálkozva felszólító tartalom gúnyt űz a nők elleni erőszak létező társadalmi jelenségéből, illetve normalizálja a párkapcsolati keretek között elkövetett erőszakot.
– 19. § (1) „Lineáris médiaszolgáltatásban nem tehető közzé olyan médiatartalom, amely súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fizikai fejlődését, különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmaz.” – A kifogásolt tartalom a fentiek – a szexuális erőszakkal való „viccelődés”, a párkapcsolaton belüli szexuális erőszak pozitív színben való feltüntetése, illetve a nők emberi méltóságának és szexuális önrendelkezési jogának semmibe vétele – súlyosan károsíthatja a fiatalok lelki és erkölcsi fejlődését; veszélyeztetheti a kölcsönös tiszteleten alapuló, felelős párkapcsolati minták elsajátítását; valamint hozzájárulhat a szexuális erőszak jelenségének terjedéséhez, illetve továbbéléshez a fiatal generációkhoz tartozók körében.
– 19. § (4) „Lineáris médiaszolgáltatásban megjelenő azon médiatartalom, amely veszélyeztetheti a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fizikai fejlődését, csak oly módon tehető közzé, amely az adásidő megválasztásával, illetve más műszaki megoldás alkalmazásával biztosítja, hogy a kiskorúak rendes körülmények között nem hallhatják vagy láthatják azt.” – A reggel 8 és fél 9 közötti sugárzás megítélésem szerint egyáltalán nem biztosítja, hogy kiskorúak ne hallhassák a műsort: a „Morning Show” az egyik leghallgatottabb rádióműsor, 2011 decemberében az Ipsos GFK mérése szerint pl. 1.409.000 hallgatója volt, célcsoportja kifejezetten a fiatal közönség. A műsor időpontjában, 06:00-10:00 óra között ugyanezen felmérés szerint az átlag napi hallgatószám országosan közel 400 ezer fő a 15–29 évesek körében (http://www.bevezetem.hu/cikk/class-fm-kegyetlenul-kiutotte-neo-t).

Továbbá, megítélésem szerint az általam kifogásolt tartalom sérti a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény következő rendelkezését:
– 268. § „Aki nagy nyilvánosság előtt, a köznyugalom megzavarására alkalmas módon törvény vagy más jogszabály, avagy a hatóság rendelkezése ellen általános engedetlenségre uszít, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” – A kifogásolt tartalom ugyanis explicit módon szólít fel a szintén a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény következő rendelkezésének megsértésére: 197. § (1) „Aki mást erőszakkal, avagy az élet vagy testi épség ellen irányuló közvetlen fenyegetéssel közösülésre kényszerít, vagy más védekezésre, illetőleg akaratnyilvánításra képtelen állapotát közösülésre használja fel, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy jelen beadvány megírása előtt e-mailben fordultam panasszal a fenti tartalom miatt a „Morning Show” c. rádióműsor honlapján (www.morningshow.hu) elérhetőségként megadott címhez (stab@morningshow.hu). Néhány órán belül elutasító tartalmú – és, egyszersmind, a hivatalos kommunikáció elfogadott normáit mind formai, mind retorikai szempontból szem elől tévesztő – e-mailt kaptam válaszul. A feladó személyazonossága nem derült ki; aláírásként mindössze ennyi szerepelt: „Morning Show-stáb”. A levélváltást jelen beadvány mellékleteként csatolom.
 Kérem, hogy fentiekben leírtakra tekintettel fontolják meg hatósági eljárás indítását a Class FM Rádió „Morning Show” c. műsorában elhangzottak kapcsán.
 Budapest, 2012. december 7.

Üdvözlettel:
 ----------------------------------------------------------------
Melléklet:
Levélváltás a ClassFM rádió „Morning Show” c. műsorának stábjával

-----------------------------------------------------------------

Feladó: 
dátum: 2012. december 4. 10:46
tárgy: Panasz - 2012. december 4. reggeli műsor

Tisztelt Szerkesztőség!

A Class FM ma reggeli műsorában - a "Morning Show"-ban – elhangzott tartalmak miatt kívánok kifogást emelni. Kb. 8.20 és 8.30 között a műsorvezetők arról "tréfálkoztak", illetve azt illetően adtak tanácsokat, hogy miként lehet megerőszakolni egy nőt egy autóban.
Különösen visszatetsző, hogy minderre a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen idején került sor: http://16akcionap.org/
Ezúton szeretnék arról tájékoztatást kéni, hogy milyen módon kívánnak bocsánatot kérni a ma reggel elhangzottakért. Érdemi - és haladéktalan - visszajelzés hiányában kénytelen leszek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz fordulni. Továbbá, arról is szeretnék tájékoztatást kapni, hogy a műsor milyen - méltó - módon tervezi a megemlékezést a 16 Akciónapról, illetve annak témájáról, a nők elleni erőszakról mint társadalmi problémáról.

Üdvözlettel
https://mail.google.com/mail/u/0/images/cleardot.gif
-----------------------------------------------------------------

feladó: Morning Show <morningshow@classfm.hu>
címzett: …
dátum: 2012. december 4. 18:13
tárgy: RE: Panasz - 2012. december 4. reggeli műsor

Kedves …!

Amennyiben Onok a szerelmeskedest azonositjak a megeroszakolassal akkor javasoljuk, hogy hagyja abba az eddigi munkajat mert On sok embert felrevezet a tajekozatlansagaval. Amennyiben pedig nem On hallgatta a musort, akkor javasoljuk, hogy ne hagyatkozzon teves allitasokra mert ebbol nagyon sok gondja lehet a tovabbiakban es hiteltelenne is valik..

Üdvözlettel:
Morning Show stáb

1 megjegyzés:

  1. Az ilyen kapcsolatba bele is lehet halni.Aktus közben meglehet fulladni. Már megtörtént esetről tudok.Szerintem az erőszak legdurvább módja ,mivel a védekezés lehetetlenné válik.

    VálaszTörlés