2012. március 8., csütörtök

"Tisztességes bánásmódot a nemi erőszak áldozatainak!" Nőnapi közlemény a Damu-per árnyékában, PATENT Egyesület, 2012. március 8.

Tisztességes bánásmódot a nemi erőszak áldozatainak!

A Patent Egyesület szerint a törvény nem nyújt megfelelő védelmet a szexuális erőszak áldozatai számára. Az eljárás során megnyilvánuló áldozathibáztató gyakorlat, a sértett személyét támadó gátlástalan védői perstratégia pedig testileg-lelkileg meggyötri azt a kevés nőt, aki a hatóságokhoz fordul, és elrettenti a többi áldozatot – mindennek szomorú aktualitást ad a most zajló Damu-per.
A Patent Egyesület mint a szexuális erőszak áldozatai számára jogsegélyszolgálatot fenntartó civil szervezet a Nemzetközi Nőnap alkalmából tisztességes bánásmódot kér a nemi erőszak sértettjei számára. Az ártatlanság vélelme, a diszkrimináció tilalma, az emberi méltóság olyan jogok, melyek nemcsak a vádlottakat, de a sértetteket is megilletik.
Egy 2008-as nemzetközi kutatásban  33 európai ország nemi erőszakra vonatkozó adatait elemezték. Ezek közül Magyarországon a legkevesebb az erőszakos közösülés miatt tett feljelentések száma: százezer emberre 2,1 jut. Svédországban 23-szor több esetet jelentenek be, mint nálunk, de Csehországban vagy Szlovákiában is lényegesen többet. Mindez nem meglepő, ha az első fokon hat év szabadságvesztésre ítélt Damu Roland és ügyvédje elmúlt hetekben tapasztalt haknikörútjára és pornórendezői munkásságára tekintünk. Valamennyi, nagy nyilvánosságot kapott nemierőszak-esetben a védő a szexuális erőszakot övező mítoszokra és előítéletekre, valamint a sértett szavahihetőségének megkérdőjelezésére épít, ami sérti az áldozatok emberi méltóságát, és elrettenti őket a jogérvényesítéstől.
Elfogadhatatlan, hogy a nemi erőszakot azzal kérdőjelezik meg, hogy nem volt külsérelmi nyom a nemi szerven vagy másutt, amikor minden e témával tudományos igénnyel foglalkozó szakmai anyag rögzíti, hogy legtöbbször nincs testi sérülés. A felek közti korábbi szexuális kapcsolat sem lehet alapja a későbbi erőszak cáfolatának, amikor a statisztikák szerint a nemierőszak-esetek kétharmadát ismerős követi el, nagyrészt olyan személy, akivel az áldozatnak korábban szexuális kapcsolata volt. Kifogásoljuk, hogy még az igazságügyi szakértők is osztják azt a tévhitet, hogy a szexuális erőszakot perverzek követik el, holott az elkövetők többsége a (volt) partnerét bántalmazza ezzel az eszközzel, sokszor amikor a nő ott akarja hagyni. Gyakran próbálják az erőszak megtörténtét kétségbe vonni az áldozat szexuális előéletére, szexuális szokásaira, életmódjára, öltözékére hivatkozva, holott a tudományos kutatások szerint nem gyakoribb a hamis vád az ilyen ügyekben, mint más bűncselekmények esetén.
Kívánatosnak tartanánk, ha a nyilvánosság hatásvadász meghódítása helyett a büntetőeljárás továbbra is a tárgyalóteremben folyna a sértettek teljes körű kímélete mellett, az emberi jogok tiszteletben tartásával és a szexuális erőszak vizsgálatára vonatkozó szakmai protokollok figyelembe vételével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése